vrijdag 9 mei 2014

Analyse schilderij

Titel:     ‘Een Meyd die melk uytgiet’ (1696). OftewelL ‘Het melkmeisje’           

Maker:  Johannes Vermeer        

Datum: 1657-1658 (Gouden Eeuw)    

 

Wat zie je?

Ik zie een vrouw die in het midden van de kamer staat. Ze heeft eenvoudige kleding aan, namelijk een geel/blauwe jurk en een witte hoofddoek. Voor haar staat een tafel met een blauw kleed eromheen. Op de tafel staat een mand met brood en een kan. Boven het tafeltje is een venster geschilderd.  Het meisje schenkt melk in vanuit een kruik in een schaal. Voor de rest hangt er nog een mandje aan de muur en rechts op de grond staat een stoof. De muur is kaal, maar er zitten een paar gaten in en er steekt een spijker uit. Door onderzoek is vastgesteld dat Johannes Vermeer de muur gebruikte voor het schilderen.

 

Wat is de betekenis van het beeld?

Het zou kunnen dat Johannes Vermeer op dit schilderij de eenvoud heeft willen uitbeelden. Een diendend meisje kwam in de 17e eeuw namelijk nauwelijks voor. Dit schilderij laat iets zien uit het dagelijkse leven.

 

Hoe is het gemaakt?

Het is gemaakt met olieverf op doek. Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment in de vorm van een fijn gekleurd poeder met een plantaardige drogende olie, als bindmiddel, een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie. De afmetingen zijn 45, 5 cm bij 41 cm

 

Wat zijn de tijdskenmerken?

Het schilderij is gemaakt in de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw is een periode van de 17e eeuw, van 1600-1700. Deze eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat het een bloeiperiode is op gebied van handel, wetenschap en kunsten. Ook hadden de Nederlanden veel politieke en militaire macht, vooral op zee.  

 

Wat is je mening over het ontwerp?

Ik vind het een mooi schilderij. Vooral de lichtinval vind ik bewonderingswaardig in het schilderij. De eenvoud van de vrouw maakt het schilderij ook een echt en realistisch schilderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten