vrijdag 9 mei 2014

Les 2 BEVO


 

Voorbereiding
Context
Belevingswereld
Het onderwerp van onze blog is jurken. Dit hebben wij voor de lessen verbreed tot het thema mode en eigen kleding. Deze les gaat over het ontwerpen van printjes voor op kledingstukken en is geschikt voor de bovenbouw. Dit past bij de belevingswereld van kinderen, omdat kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar steeds meer bezig zijn met hun eigen kleding. Ze gaan zelf hun kleding kiezen op basis van wat ze mooi vinden. Kinderen ontwikkelen dus steeds meer hun eigen smaak, en dat kunnen ze in deze les uiten door het verzinnen van nieuwe printjes.
Deze les kan in de gehele bovenbouw worden gegeven.
 
 
Basisplan
Opdracht en randvoorwaarden
Als eerst krijgen de kinderen een filmpje te zien van de catwalk, waarbij ze verschillende printjes te zien krijgen. Daarna kijken we waar printjes allemaal voor kunnen worden gebruikt en beantwoorden we hier een aantal vragen bij. Daarnaast is er een boek met verschillende printjes als inspiratie voor de kinderen om in te kijken (te koop bij Action voor een paar euro).
 
Kinderen krijgen een A3 papier met daarop de contouren van een blazer. Kinderen gaan met 2 verschillende technieken een printje maken voor op de blazer. Kinderen kiezen voor de eerste techniek tussen stempelen met spijkers of sjabloneren. Daarnaast kiezen ze een schrijfmateriaal: potlood of fineliner. De 2 materialen moeten samen verwerkt worden in 1 print.
 
Doelen
Beeldend doel:
De gekozen techniek en het gekozen tekenmateriaal moeten samengevoegd worden in 1 printje. Zo moet dus niet de ene helft van de blazer gestempeld zijn en de andere helft gekleurd, maar de materialen moeten samengevoegd worden tot 1 printje. Het printje moet constant worden doorgevoerd over de gehele blazer.
 
Technisch doel:
Op de juiste manier gebruik maken van de technieken van sjabloneren en stempelen. Hierbij wordt gelet op een nette uitvoering, dus geen uitgeveegde of gevlekte stempels of sjablonen. Daarnaast wordt er gelet op de juiste hantering van fineliner.
 
Receptie
/Oriëntatie
Introduceren
Beeldcultuur:
Filmpje laten zien over de mode op dit moment, van de catwalk.
(kijken tot 0.27)
-          Wat valt je op als je hier naar kijkt? Waarom?
-          Heb je zoiets al eerder gezien? Wanneer?
 
Deze catwalk was van een bekende modeontwerper. Vandaag gaan wij zelf ook mode ontwerpen, en wel met het verzinnen van een printje. Plaatjes uit het boek (Action) laten zien van verschillende printjes.
 
Analysevragen:
-       Waar kunnen printjes worden gebruikt?
è iPhone hoesjes, broeken, nagellak, dekbedovertrek en
     hierbij de foto’s laten zien. 
 
Beeldaspecten: (kleur)
Nog een plaatje laten zien van een printje?
-       Wat valt op aan de kleur?
è het zijn primaire kleuren
 
Deze kleuren gaan wij ook gebruiken bij het ontwerpen van onze eigen print, alleen rood, geel, blauw.  
 
Informeren
We kijken nog een keer naar de foto’s van de printjes.   
 
Onderzoeksvragen:
-       Welke materialen zijn gebruikt voor het maken van deze printjes?
-       Welke kleur overheerst?
-       Welke vormen zijn er gebruikt? Rondjes, vierkantjes, driehoeken?
 
Speculatieve vragen:
-       Welke materialen en vormen zou jij zelf gebruiken
 
Deze les gaan jullie zelf een printje ontwerpen, die je gaat maken op een blazer. Wij gaan dit ontwerp in het platte vlak maken, net zoals ontwerpers ook wel doen: er moet eerst een idee op papier gezet worden. Je krijgt dus een A3 vel met hierop de contouren van een blazer, waarop jij je printje gaat ontwerpen.
(Eventueel kan er een vervolgles aan worden toegevoegd, waarbij het verzonnen printje echt ontworpen gaat worden op stof)
 
 
Instrueren
Beeldend Probleem
Voor het maken van het printje mag je kiezen tussen twee technieken en twee schrijfmaterialen. Als eerst ga je kiezen tussen stempelen of sjabloneren. Hoe werkt stempelen? Voor het stempelen zijn er verschillende groottes van spijkers. Dit doop in de verf en hiermee maak je een afdruk op je papier. Wat is sjabloneren? Sjabloneren doen wij ook met verf. Je mag zelf je eigen sjabloon maken, door vormen een papier te knippen. Deze leg je op je blazer en je verft er overheen, waardoor het sjabloon dus op je blazer staat. Voor zowel stempelen als sjabloneren geldt dat je dit netjes moet doen. De afdrukken of sjablonen moeten dus niet gevlekt zijn. We maken alleen gebruik van de primaire kleuren.
Daarnaast ga je kiezen tussen fineliner en potlood. Je hebt dus straks twee materialen waarmee je je printje gaat maken: sjabloneren of stempelen en potlood of fineliner. Het is de bedoeling dat de twee materialen die hebt samen worden gevoegd in 1 printje. Dit printje moet over je hele blazer doorgevoerd worden. Dus niet de ene kant van de blazer gestempeld en de andere kant gekleurd, maar het stempelen en kleuren moeten 1 printje vormen.   
 
Beoordelen
Zie rubrix
 


 

 
Rubrix:
 
 
onvoldoende
Voldoende
goed
score
Originaliteit
 
 
 
 
max. 2 punten
Het bedachte printje is heel standaard, alleen gebruik van gemaakt van stippen en strepen.
 
0 punten
Het is een bestaand printje, maar er is wel goed over nagedacht.
 
 
1 punt
 
 
Er is een origineel printje bedacht, wat nog niet bestaat.
 
 
2 punten
 
 
Toepassing van de combinatie van het tekenmateriaal en de andere tekentechniek en constantheid van de doorvoering van de print
 
 
max. 3 punten
De tekentechniek en het tekenmateriaal zijn niet samen gebruikt in 1 print, maar los over de blazer verdeeld.
 
 
 
 
1 punt
 
 
De technieken zijn over het algemeen goed samen tot een print gevormd, maar de print is niet constant doorgevoerd over de gehele blazer
 
 
 
2 punt
 
 
De technieken zijn goed samengevoegd tot 1 print en over de hele blazer constant doorgevoerd.
 
 
 
 
3 punten
 
 
 
Nauwkeurigheid van het toepassen van de techniek van stempelen of sjabloneren
 
 
 
 
max. 3 punten
Meet dan de helft van de stempels en sjablonen zijn gevlekt of onnauwkeurig aangebracht. Over het algemeen ziet het printje er slordig uit.
 
1 punt
 
 
Over het algemeen ziet de toepassing van de techniek er goed uit, maar en zijn een aantal stempels of sjablonen uitgeschoten. Een paar onnauwkeurigheden
 
2  punten
 
 
De stempels en sjablonen zijn heel nauwkeurig aangebracht. Er zijn geen vlekken ontstaan, het zit er netjes uit.
 
 
 
3 punten
 
 
 
Kleurgebruik (alleen primaire kleuren)
 
 
 
max. 2 punten
Primaire kleuren zijn gemengd, dus er zijn andere kleuren ontstaan.
 
 
0 punt
 
 
Er zijn alleen primaire kleuren gebruikt, maar niet alle primaire kleuren zijn gebruikt
 
 
1 punt
 
 
Alleen primaire kleuren zijn gebruikt, en wel alle primaire kleuren: rood, blauw, en geel.
 
2 punten
 
 
 
 
                                                                                                                                                                     Totaalscore:
 
Blazer:
 
 
 
 
 



Analyse schilderij

Titel:     ‘Een Meyd die melk uytgiet’ (1696). OftewelL ‘Het melkmeisje’           

Maker:  Johannes Vermeer        

Datum: 1657-1658 (Gouden Eeuw)    

 

Wat zie je?

Ik zie een vrouw die in het midden van de kamer staat. Ze heeft eenvoudige kleding aan, namelijk een geel/blauwe jurk en een witte hoofddoek. Voor haar staat een tafel met een blauw kleed eromheen. Op de tafel staat een mand met brood en een kan. Boven het tafeltje is een venster geschilderd.  Het meisje schenkt melk in vanuit een kruik in een schaal. Voor de rest hangt er nog een mandje aan de muur en rechts op de grond staat een stoof. De muur is kaal, maar er zitten een paar gaten in en er steekt een spijker uit. Door onderzoek is vastgesteld dat Johannes Vermeer de muur gebruikte voor het schilderen.

 

Wat is de betekenis van het beeld?

Het zou kunnen dat Johannes Vermeer op dit schilderij de eenvoud heeft willen uitbeelden. Een diendend meisje kwam in de 17e eeuw namelijk nauwelijks voor. Dit schilderij laat iets zien uit het dagelijkse leven.

 

Hoe is het gemaakt?

Het is gemaakt met olieverf op doek. Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment in de vorm van een fijn gekleurd poeder met een plantaardige drogende olie, als bindmiddel, een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie. De afmetingen zijn 45, 5 cm bij 41 cm

 

Wat zijn de tijdskenmerken?

Het schilderij is gemaakt in de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw is een periode van de 17e eeuw, van 1600-1700. Deze eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat het een bloeiperiode is op gebied van handel, wetenschap en kunsten. Ook hadden de Nederlanden veel politieke en militaire macht, vooral op zee.  

 

Wat is je mening over het ontwerp?

Ik vind het een mooi schilderij. Vooral de lichtinval vind ik bewonderingswaardig in het schilderij. De eenvoud van de vrouw maakt het schilderij ook een echt en realistisch schilderij.

vrijdag 11 april 2014

Modernistisch kunstwerk met persoon


FORMAT  BEELDASPECT    ACPA studenten: Minke Walraven en Celine Foekens
 
Hoofdcategorie
 
Licht
Deelbegrip
 
Lichtval
Afbeelding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


‘Het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer, met daarnaast een foto van het zusje van Celine: Naomi
 
 
 
 
 
 
Korte
omschrijving
Van het begrip
 
 
 
De lichtval heeft betrekking op de manier waarop het licht het onderwerp laat uitkomen. De lichtval is de richting waaruit het lichtop een afgebeeld tafereel valt. Door het licht en de schaduwen te bekijken, kun je ontdekken uit welke richting het licht komt. Vaak speelt lichtval een belangrijke rol in schilderijen. Het lijkt wel of er licht in schijnt. Dat komt door de kleurverschillen en de licht-donkerverschillen die zijn toegepast. Wanneer het lichtdonkercontrast groter is, dan is de indruk die het licht in het schilderij maakt feller.
De lichtval  heeft te maken met de lichtbrond. Het licht moet namelijk ergens vandaan komen. Je hebt verschillende lichtbronnen: kunstmatige lichtbronnen en natuurlijke lichtbronnen. Natuurlijke lichtbronnen zijn de zon, maan, sterren en de bliksem.
Hoe in de afbeelding
 
 
Het licht valt aan de linkerkant binnen. De lichtbron is een kunstmatige lichtbron, namelijk op het schilderij het venster aan de linkerkant en op de foto het raam aan de linkerkant.
Welk effect in de afbeelding
 
Alles aan de linkerkant is lichter en aan de rechterkant zie je veel schaduw. Dat zie je vooral in het gezicht, de linkerhelft lijkt een beetje op te lichten, de rechterhelft is donker.  Dat zie je op de foto hiernaast ook erg goed. De lichtval zorgt voor een bepaalde sfeer. Bij mij brengt het rust naar boven.  
 
 

 
Waarom is het schilderij postmodern?
Het postmodernisme is een stroming in de kunst die zich afzet tegen het modernisme, waarbij de stroming de authenticiteit relativeert. Postmodernisten spelen een spel met de ‘hoge’, ofwel elitaire en ‘lage’, ofwel populaire cultuur. Ze gebruiken hierbij verschillende stijlen en stijlelementen uit verschillende historische perioden, van classicisme tot art-deco, maar ook surrealisme en kitsch. Het postmodernisme is landsgrensoverschrijdend, het is een overkoepelende wereldvisie.
            In dit kunstwerk staat ‘het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer centraal. We hebben geprobeerd dat schilderij postmodern te maken. Allereerst is het postmodern, omdat het ene beeld een foto is en het andere beeld een schilderij. Ten tweede is de authenticiteit van ‘het Melkmeisje’ bewaart gebleven. Er is geprobeerd om het zusje van Celine eruit te laten zien als een boerin, daarbij is gebruik gemaakt van een hoofddoekje en een witte jurk. Ook de lichtval is op dezelfde manier gebruikt, allebei vanaf de linkerkant door een raam of venster. Daarnaast heeft Naomi bewust een melkpak/optimelpak in haar handen in plaats van een melkkannetje. Dat zijn objecten van het heden geplaatst in een schilderij van het verleden. Ook de kleding is wat moderner dan de kleding van ‘het Melkmeisje’.  Ten slotte is er een HDR-effect toegepast op het programma Picasa. Daardoor heeft de foto wat strakkere lijnen, terwijl het schilderij juist een zachte indruk maakt en warmere kleuren heeft.  

donderdag 10 april 2014

Mindmap


Mindmap jurken


Het thema van onze blog is jurken. Wij hebben voor dit thema gekozen omdat wij dachten dat we hier veel verschillende culturen in konden laten terugkomen, zoals ook te zien is op onze mindmap. In de beeldende vorming is cultuur ook een belangrijk thema. Daarnaast kan je je eigen creativiteit goed kwijt in het thema jurken. Dit kan zowel bij het kiezen van bestaande jurken of bij het zelf ontwerpen van jurken. Voor de basisschool hebben wij dit thema iets breder gemaakt, naar kleding. Op deze manier is het ook voor jongens een aantrekkelijk onderwerp. Kinderen kunnen hun eigen creativiteit kwijt en krijgen steeds meer hun eigen mening over wat ze mooi en niet mooi vinden wat betreft kleding.